There was an error in this gadget

Thursday, May 19, 2011

Cambodia a.k.a Kemboja PART 1

usha entri ni sbb 
My mum ada mengemukakan hasratnya secara terbuka utk membawa aku pergi menunaikan umrah semasa bulan Ramadhan menjelang pd tahun ini..Disebabkn aku masih lg student dan pada saat utk keumrah tu plak aku ada final exam(sekitar bln 8)..jadi hasrat itu tertangguh..Hampa gak la..tp apa blh buat..Mak aku stick to the plan but replaced my airplane seat kpd kakakku tutor UTHM dan kakakku yg berno 2..Tp mak aku ada agenda seterusnya rupa2nya..Beliau soh akak aku no 2 usha ada x tiket murah masa Malta Fair kat PWTC..kemana saja..dia nk bwk aku g merayap!..Dipendekkan citer..kitorng bertiga pun dpt pakej ke Cambodia 4 hari 3 mlm with undisclosed fee prices..heheh
Last week from 10-13th June aku fly abroad ke Cambodia dgn Mak n akak aku yg no 2 as a vacation trip..At the first place,aku tertanya-tanya gak dlm hati..kenapa Cambodia siot perlu aku g?Oleh sbb trip ini merupakan trip yg disponsor..xyah bnyk citer,pack up my stuff n jalan!
Dlm masa beberapa hari aku kat sana,ada beberapa perkara yg nk aku kongsi sama2..aku citer Day BY Day k dude..

DAY 1

Ktorg Bertolak dr LCCT menuju ke SIEM REAP airport jam 6.50 am local time.
nek AirAsia..Time travel dlm lebih kurang 2 jam..
FACT: waktu Cambodia awal sejam dr Malaysia
Sampai je kat SIEM REAP ktorg disambut oleh TG(tourist guide) yg bernama Kamrin dan seorg driver van.Memula aku ingt nama dia Cameron berdasarkan cara dia pronounce.Dlm van ada ktorg 3 org je.xde tourist laen..sgt best.
keke.Oleh sbb ktorg smpai awal pg,dlm lbh kurang kul 7 lbh..ktorg xleh nk ke hotel utk check-in..so TG start bwk ktorg ronda area SIEM REAP.
1st tmpt yg dorg bwk ialah..RICKEY GEMS..tmpt jual batu2 yg cantik lg exclusive..
erk...
Antara batu2 yg aku terbaca namanya kat situ :RUBY,SAPPHIRE,AQUAMARINE n mcm2 lg..
Mak aku beli 2 jenis..1 finger ring utk dia pki n lg 1 ear ring utk akak aku..aku plak,dpt grab 1 utk AKA..tp apa bendanya?secret.haha


At the Rickey GERMssss


Pas stgh jam kat situ,ktorg pun grk ke TONLE SAP FLOATING VILLAGE(TSFV)..
FACT : TONLE SAP merupakan the largest fresh water lake in the Asia
Utk ke TSFV,ktorg kena nek boat la..of course..byrn aku xsure sgt sbb ktorg g under package so sume diuruskan oleh Kamrin the tourist guide..
Lbh kurang stgah jam masa perjalanan,ktorg pun smpai kat tempat yg dituju..
Quit interesting bila dpt tgk community dorg yg hidup dlm keadaan sume benda floating termasuklah gereja,market n even sekolah dorg pun floating!N ada gak yg tggl dlm Boat-house..gle sempit doh..Tp agak sedih sket ble tgk umah memasing..they're living in poverty..menurut citer drpd Kamrin,Cambodia negara yg tersepit akibat jajahan org luar spt Vietnam,Thailand,France n etc..n things getting worse ble kerajaan dorg terlalu berharap ihsan and too much respect negara luar yg menyebabkan rakyat dorg jd mangsa.Outsiders can simply manage to get their own PR..


"The School"



"The Clinic"

We were surrounded by floating houses!

Kat sini ktorg pit stop kat ada satu tmpt yg mana dorg ada jual souvenir and...bela buaya atas floating hut?erkkk!


Sekor2 ternganga tggu santapan!


That's not showing "peace"..that sign indicates.."2 dol..laarr sir"

To Be Continue....


Tuesday, May 3, 2011

this is what we called it an ART

usha entri ni sbb 
Dah bebebeberapa lama aku x mengupdate,arini dtg plak kesedaran pas usha belogmangges.Dia ckp blog aku dh bersawang..The true is..mmg pun..xde masa la beb..

bnyk komitmen..kekeke.

kali ni aku nk citer sket pasal satu benda yg interesting utk korg tgk.
Ni pasal member aku,seorg Barista Starbucks bernama Fathil..Ada 2 benda ketara yg membezakan kitorg..

1.Dia keje kat store yg len(knal masa men futsal)
2.Dia sgt artistic..

Kat memana store Starbucks,setiap satu store mesti ada Daily Offering Board..n when it comes to a new promotion,para2 barista akan ditugaskan melukis gambar tentang promosi yg terbaru menggunakan Chalk Marker dibantu dgn kreativiti memasing..aku pun kena tempias bt benda alah ni..xpe nmpk cam xkreatif lgsg..later aku post gmbr yg aku bt.haha

Bab si Fathil ni plak,dia mmg famous kat district ktorg..antara 4-5 store,dia punya artwork mmg awesome..Yang aku nk bg korg tgk ni adlh 2 artwork Fathil yg aku adore..



nmpk realistic aite?i told u..its awesome